top of page

Een leven zonder stress dankzij deze drie tips.





Dit is een gevalletje het klinkt mooier dan dat het in werkelijkheid is! Ik kan je vertellen een leven zonder stress gaat niet gebeuren. Stress is namelijk een hele gezonde reactie van het lichaam. Alleen wanneer stress voor een langere periode aanhoudt, stapelt de stress zich op. Het lichaam krijgt dan niet voldoende kans om te herstellen en dit kan resulteren in een burn out of andere mentale en fysieke problemen. Er is dan sprake van ongezonde stress. Echter kan je er wel voor zorgen dat stress je leven niet gaat beheersen. Hieronder enkele praktische tips die je direct kunt toepassen!



Herken je stress

Blijft je geest overactief en druk? Heb je het gevoel dat je geen grip meer hebt op je leven en dat je geleefd wordt? Wanneer je last hebt van stress en deze stress niet vanzelf weggaat kun je last krijgen van allerlei vage klachten. Je bent misschien wel vaker vermoeid, slaapt slecht of slecht in, je piekert, je hebt hoofdpijn, hartkloppingen, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en je bent prikkelbaarder. Manage je stress en voorkom dat je overspannen raakt of een burn out krijgt door tijdig de klachten te herkennen. Houd eventueel een stressdagboek bij met de gebeurtenissen, gedachtes en gevoelens die leiden tot stress. Wat voel je? Waar voel je het? Op welk moment en hoelang. Dit kan bijdragen aan een stukje bewustwording zodat je het eerder herkent en hier dus ook eerder op kunt anticiperen.


Afschakelen en ontspannen

Voor veel mensen is het leven een grote to-do-lijst geworden, zonder ontspanning of spontaniteit. Zij nemen weinig ruimte om te genieten van het moment zelf en zitten vaak al met hun volgende afspraak of activiteit in hun hoofd. Wil je ontstressen? Geregeld ontspanning zoeken is goed! Las na ieder stressmoment ontspanning in! Heb je een drukke periode, een heftige gebeurtenis meegemaakt of op het werk spelen er veel zaken waar je geen grip op hebt, plan dan bewust iets ontspannends in. Inventariseer eens wat je energie geeft en op welke manieren je allemaal tot rust kan komen. Wanneer je deze activiteiten bewust inzet help je stress af te bouwen en je batterij weer op te laden.


Stel prioriteiten

Het heeft geen zin om To Do lijstjes steeds langer te maken en onafgemaakte taken door te schuiven naar de volgende dag. Stop daar mee, nu meteen! Sta liever stil bij de redenen waardoor het niet lukt. Misschien leg je de lat voor jezelf wel te hoog waardoor je keer op keer niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen. Het kan ook zijn dat je van jezelf heel veel taken moet doen terwijl er heel veel taken niet eens belangrijk zijn. Je kan dit heel makkelijk oplossen door aan het einde van iedere (werk) dag een prioriteiten lijstje te maken voor de volgende dag. Dit kan je doen door een top drie te maken. Kies van alle taken de drie belangrijkste uit en zet deze in volgorde van het belangrijkst en meest tijdrovend, aflopend naar het makkelijkst en snelst. In de ochtend is je energie niveau het hoogst dus dan kun je het beste met de meest intensieve taak beginnen. Een bijkomend voordeel is dat je de rest van de dag trots kan zijn op jezelf omdat je de moeilijkste taak voor vandaag al afgerond hebt! Maak er daarnaast een gewoonte van om standaard me-time toe te voegen aan dit lijstje. Gewoon omdat het kan en mag!


Hoe kan ik stress verminderen?

Als iemand last heeft van stress, is het belangrijk om eerst de lichamelijke stress klachten te verminderen alvorens je aan de slag kunt gaan met de dieperliggende oorzaak van stress. Het lichaam moet namelijk eerst tot rust komen. Een coach kan helpen om je stressfactoren in kaart te brengen en rust en activiteit op een goede manier af te wisselen. Zo stop je op tijd voor de vermoeidheid toeslaat en geef je het lichaam de gelegenheid om echt te herstellen en tot rust te komen.


Maak nu een afspraak of mail voor meer informatie!



120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page